Space in Contemporary British Fiction - Kučerová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zaměří na pojetí prostoru v současném britském románu; nejprve zmíní nejvýznamnější představitele současné románové tvorby v Anglii (McEwan, Graham Swift, Martin Amis) a stručně charakterizuje dobu, ve které romány vznikly. Poté se zaměří na průřez dílem Iana McEwana a na vybraných románech se bude snažit zachytit proměny McEwanovy tvorby směrem ke globalizaci prostoru jeho děl. Jádrem interpretační analýzy budou romány Betonová zahrada (The Cement Garden), Cizinci ve městě (The Comfort of Strangers), Amsterdam, Sobota (Saturday), Solar a Mlsoun (Sweet Tooth). Součástí kapitoly o prvním McEwanově románu bude srovnání s Goldingovým Pánem much (Lord of the Flies).
Space in Contemporary British Fiction
Prostor současného britského románu
Keywords: postmodernismus; britský román; Ian McEwan; prostor; postmodernism; British fiction; Ian McEwan; space