Význam pozitivního pracovního prostředí v práci sestry - Pulzová, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce zjišťuje, jak ovlivňuje pozitivní pracovní prostředí práci sestry. V roce 2006 označila WHO globální krizi pracovních sil ve zdravotnictví, včetně kritického nedostatku sester, za velmi důležité téma k řešení a ICN vydala materiál ‚qPozitivní pracovní prostředí''. V současnosti je toto téma velmi diskutované, neboť dochází k velkým změnám ve zdravotnictví. Problém se týká především nedostatku sester, který je způsoben odchodem sester do zahraničí, kde sestry hledají lepší pracovní podmínky. Nedostatek sester je způsoben také kladením neustále se zvyšujících požadavků na sestry, vlivem toho se pak snižuje kvalita zdravotní i ošetřovatelské péče, na straně druhé jsou pak sestry za tuto odvedenou práci nedostatečně finančně ohodnoceny. Mezi další příčinu, proč sestry nechtějí toto povolání vykonávat patří zcela určitě nezdravé pracovní prostředí, takovéto prostředí snižuje výkonnost sester, velmi často také vyvolává stres, je-li stres dlouhodobý má mnohdy nemalé následky. Sestry jsou pak nuceny takováto pracoviště opouštět. Je tedy důležité, aby sestry pracovaly v pozitivním pracovním prostředí. Jsou-li spokojeny sestry, jsou spokojeni i pacienti a zvyšuje se tak i kvalita poskytované péče. Výzkum bude prováděn v nemocnici České Budějovice, Písek, Plzeň a Praha, pomocí kvantitativního výzkumu, formou dotazníků. Výzkumný soubor tvoří sestry z těchto nemocnic. Cílem této práce je zjistit, jak ovlivňuje pozitivní pracovní prostředí práci sestry. První hypotéza zní, že sestry potřebují k výkonu svého povolání pozitivní pracovní prostředí. Druhá hypotéza má potvrdit, že sestry potřebují k výkonu svého povolání dostatečné finanční ohodnocení. Třetí hypotéza zní: sestry potřebují k výkonu svého povolání bezpečné pracovní prostředí. Čtvrtá hypotéza má potvrdit, že sestry vítají možnost dalšího vzdělávání. Toto téma mě zaujalo, neboť je tato problematika v současné době velmi aktuální. Také mě zajímá, jak jsou sestry spokojeny v nemocnicích, ve kterých bude tento výzkum prováděn. Tímto výzkumem bych chtěla zjistit, jak ovlivňuje pozitivní pracovní prostředí práci sester.
The influence enviroment on nurse´s work
Keywords: Sestra Pozitivní pracovní prostředí Interpersonální vztahy Celoživotní vzdělávání Bezpečnost při práci Finanční ohodnocení; Nurse Positive working environment Interpersonal relations Lifelong Learning Safety at work Financial Rating