Možnosti fyzioterapie po frakturách předloktí a ruky - Korbelářová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce je zaměřena na metody a možnosti, které fyzioterapie nabízí pacientům po frakturách předloktí a ruky. Obsahuje informace o anatomii, charakteristiku zlomenin a následné možnosti fyzioterapie. Výzkumný soubor tvoří tři dospělí pacienti po fraktuře předloktí, ruky. Ke každému z nich je vypsána kazuistika (tj. výzkumná metoda zabývající se popisem a porovnáním podobných případů onemocnění, úrazů apod.) na podkladě anamnézy a kineziologického rozboru. Na základě aspekce, palpace, kineziologického rozboru byla u vybraných probandů prováděna dvouměsíční terapie a vytvořena vhodná cvičební jednotka, kterou si pacienti doma pravidelně cvičili. Po ukončení terapie byl sepsán výstupní kineziologický rozbor, který dle získaných hodnot v porovnání se vstupním kineziologickým rozborem potvrzuje výrazné zlepšení rozsahu pohybu, mobility a zvýšení svalové síly horní končetiny po fraktuře. U pacientů, u kterých se zpočátku v důsledku imobility poraněné končetiny objevovaly typické prvky vadného držení těla, bylo po terapii patrné zlepšení celkové korekce držení těla. Cílem této práce je především upozornit na důležitost léčebné rehabilitace po zlomeninách předloktí a ruky. Dále popsat problematiku fraktur předloktí a ruky a následné možnosti fyzioterapie po odnětí fixace. Práce může být využita jako edukační a informační materiál pro pacienty po zlomeninách předloktí a ruky, nebo pro fyzioterapeuty. Dalším přínosem práce je edukační brožura, podle které mohou pacienti po frakturách předloktí a ruky cvičit doma v rámci autoterapie.
Possibilities of physiotherapy after forearm and hand fractures
Keywords: předloktí; ruka; rehabilitace; úraz; zlomenina; forearm; hand; physiotherapy; injury; fracture