Ježíšovo narození a nauka z židovského pohledu - Goldstein, Elena (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce pojednává o Ježíšově narození a nauce. Je rozdělena do tří kapitol. První pojednává o pramenech, dokazujících historicitu Ježíše, jedná se o prameny křesťanské, pohanské a židovské. V další kapitole porovnávám novozákonní rodokmeny s židovským pohledem v rámci prorockých výroků vztahujících se k mesiášovi, včetně samostatného rabínského spisu Toldot Ješu. Poslední kapitola vypráví o Ježíšově nauce, zvláště pak jeho postoji k Tóře, a jeho zázracích.
Jesus in the Jewish tradition
Keywords: Ježíš; židovství; mezináboženský dialog; Starý zákon; Nový zákon; Toldot Ješu; Tóra; Talmud.; Jesus; judaism; interfaith dialogue; The Old Testament; The New Testament; Toledot Yeshu; Torah; Talmud.