Vliv předplodiny na výnosové a kvalitativní parametry ovsa - Mikeš, Lubomír (Jihočeská univerzita, 2010)
Oves je důležitá potravinářská i krmná obilnina. Má ve srovnání s ostatními obilninami vyšší obsah bílkovin s vysokou biologickou hodnotou a vyšší obsah tuku. Pokus v rámci bakalářské práce byl prováděn na pozemku ZF JU v Českých Budějovicích s cílem zhodnotit vliv předplodiny na výnosové a kvalitativní parametry ovsa, a dále pak provádět fenologické pozorování během růstu ovsa. Předplodinami v experimentu byly kukuřice, řepka a obilovina. Zařazeno bylo 10 odrůd ovsa, z toho 4 nahé odrůdy a 6 pluchatých. Odrůdy byly hodnoceny devíti ukazateli po každé předplodině. Odrůdy vykazovaly nejlepší výsledky ve většině sledovaných parametrů po kukuřici. Střední hodnoty vykazovaly odrůdy po řepce a nejhorších výsledků dosáhly odrůdy po obilnině. Pluchaté odrůdy výrazně převyšovaly odrůdy nahé ve sledovaných základních výnosových prvcích, jako jsou počet lat na m2 a počet zrn v latě.
The influence of foregoing crop on yield formation and quality of oats
Keywords: Vliv předplodiny na oves; výnosové a kvalitativní parametry ovsa; assessing the effect of the preceding crop on the yield and qualitative parameters of oats