Využití enrichmentu k aktivizaci rysa ostrovida (Lynx lynx) v zoo Ohrada, Hluboká nad Vltavou - Fröhlich, Marek (Jihočeská univerzita, 2013)
Environmentální enrichment napomáhá zlepšit komplexnost životního prostředí zvířat v lidské péči, podporuje pohodu zvířat, stimuluje aktivní a redukuje stereotypní chování, ke kterému často mají sklony šelmy v zajetí. Práce byla uskutečněna v zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou u dvou jedinců rysa ostrovida (Lynx lynx). Cílem bylo porovnat a vyhodnotit chování rysů v době s prvkem enrichmentu a kontrolním pozorováním; obohacení mělo stimulovat zvířata k aktivnímu chování.
Using the activation enrichment Lynx (Lynx lynx) in zoo Ohrada, Hluboká nad Vltavou.
Keywords: environmentální enrichment; činnosti; rys ostrovid; Lynx lynx; environmental enrichment; activities; Eurasian lynx; Lynx lynx