Omamné a psychotropní látky jako příčina mimořádných událostí v okrese České Budějovice - Bílek, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2007)
Téma bakalářské práce o omamných psychotropních látkách jako příčinách mimořádných událostí jsem si vybral z důvodu, neboť drogy jsou součástí naší společnosti. Zneužívání drog a drogová scéna nepostihuje pouze jednotlivce ale také jejich okolí a v širším měřítku prakticky celou společnost. Drogová problematika je nyní na veřejnosti často rozebírána a hodnocena. Přestože je fenomén drogové závislosti znám každému z nás, někteří se sním dokonce setkávají v každodenním životě a bylo o něm napsáno a vyřčeno již nespočetné množství poznatků, rad i varování, jedná se stále o problematiku aktuální, k níž společnost zaujímá nejrůznější postoje. Míra tolerance , či opačného represivního přístupu závisí na historické tradici užívání drog v dané společnosti, na zeměpisné poloze státu, jeho tradicích, ekonomické situaci i politickém zaměření. V současné době se naše republika nachází na křižovatce drogových cest a již neplní funkci pouze tak zvané tranzitní země, ale čím dál více se stává i cílovou zemí. Daný stav umožnila drogová politika formovaná od roku 1990, nepřipravenost legislativy, policie, státních zastupitelství a soudů, v neposlední řadě i zdravotnictví a prevence , kde logickým následkem byl raketový nárůst počtu uživatelů drog a v současné době se zvyšuje geometrickou řadou. Zhruba od roku 1994 můžeme v rámci České republiky hovořit o otevřené drogové scéně. Drogová problematika je z pohledu trestního práva a teda i policejní praxe specifická tím, že na rozdíl od medicínského hlediska není osoba závislá na některé návykové látce vždy jen obětí. Za určitých okolností, daných zákonem , se takový člověk může stát souběžně nebo v přímé souvislosti s užívanou drogou a závislostí na ní pachatelem trestného činu. Ve své práci jsem se zaměřil na popis tří oblastí. V první oblasti je popsán přístup k drogám ( drogy jako celosvětový problém, vývoj drogové scény v regionu, rozdělení drog), ve druhé oblasti jsem uvedl omamné a psychotropní látky jako jednu z příčin vzniku mimořádných událostí dopravních nehod a ve třetí oblasti jsem provedl vyhodnocení reálného stavu OPL v mimořádných událostech .
Questions of narcotics and psychotropic agents abusus extraordinary events in region České Budějovice
Keywords: Droga CzechTek Mimořádná událost Dopravní nehody pod vlivem OPL; drug taking; transit country; prevention