Dopady výpadku dodávek vody na vybrané chovy hospodářských zvířat - Toman, Antonín (Jihočeská univerzita, 2016)
Voda jako životodárná tekutina nemá význam pouze pro samotného člověka, ale i pro tvory v jeho společnosti. Z toho důvodu si diplomová práce klade za cíl zprostředkovat ucelené informace o problematice dodávek vody pro chovy hospodářských zvířat a posoudit možné dopady výpadku vody na vybrané chovy hospodářských zvířat. S přihlédnutím ke znění cíle práce vyvstává otázka, jaké dopady by měl případný dlouhodobější výpadek vody na chovy hospodářských zvířat. Problematika výpadků dodávek vody je řešena v souvislosti s obyvatelstvem, není však v tomto směru pamatováno na požadavky chovů hospodářských zvířat. V teoretické části je stručně charakterizována problematika infrastruktury a kritické infrastruktury. V dalším oddíle teoretické části je komplexně pojednáno o vodě, jako o základním přírodním živlu a jejím významu pro přírodní prostředí. V části jsou též zmíněny legislativní dokumenty pojící se s vodním hospodářstvím. Třetí oddíl teoretické části je věnován chovům hospodářských zvířat a zemědělské problematice obecně. Mezi nejčastěji chovaná a do hospodářsky nejčastěji využívaná zvířata patří skot, prasata a drůbež. Poslední podkapitolu teoretické části tvoří pojednání o některých legislativních dokumentech, které zajišťují právní zakotvení chovů a ochranu zvířat v rámci českého právního systému. Výzkumná část je založena na mapování nynějšího stavu ve vybraných chovech hospodářských zvířat těmi jsou skot, drůbež a prasat, jelikož se vzhledem k jejich hospodářskému významu dají očekávat komplikace v souvislosti s výpadkem dodávek vody. Pro potřeby výzkumu byla použita kvalitativní výzkumná strategie. K získání dat byly použity polo-strukturované rozhovory s odpovědnými pracovníky nebo majiteli zkoumaných podniků. Získaná data od respondentů byla následně zpracována pomocí logické analýzy. Na základě výsledků logické analýzy a informací získaných z rozhovorů byla vystavěna SWOT analýza, která podala obecnější pohled na problematiku dodávek vody do chovů. Z rozhovorů vyplynulo, že stav zásobování vodou se u zkoumaných podniků liší. Zkoumané podniky jsou zásobovány vodou podle místních podmínek a možností, které se v závislosti na lokalitě značně liší. Chovy jsou zásobovány především vodou ze soukromých zdrojů, veřejných zdrojů je ve zkoumaném vzorku menšina. Také bylo zjištěno, že většina zdrojů vody pro chovy je absolutně závislá na dodávkách elektrické energie, zcela autonomní byl pouze jeden zkoumaný chov. Voda dodávaná do dvou třetin zkoumaných chovů musí být chemicky ošetřována. Náhradní dodávky vody v případě výpadku hlavního zdroje má zajištěno pět podniků ze šesti zkoumaných. Vzhledem ke značné spolehlivosti primárních zdrojů vody nebylo jednoduché zmapovat průběh dlouhodobého výpadku vody na chování zvířat. Většina respondentů se však shodla, že důsledky dlouhodobého výpadku vody by byly fatální. U většiny zkoumaných chovů nemá roční období vliv na průběh a následky výpadku dodávek vody. Jistý sezónní vliv byl zaznamenán v případě chovů skotu. Dlouhodobý výpadek vody by byl podle výsledků řešen v závislosti na místně příslušných podmínkách, kdy by se podniky snažily spoléhat na vlastní zdroje a následně na pomoc organizací, s nimiž disponují dobrými vztahy. Jednotlivé podniky vnímají nebezpečí výpadku dodávek vody různě, v závislosti na důvěře v dodávky vody z jinak spolehlivého primárního zdroje. Zkoumané podniky se připravují na výpadek dodávek vody podle svých momentálních podmínek a schopností, i když jim to legislativa vyloženě nenařizuje. To lze považovat za velmi pozitivní zjištění, že i přes absenci legislativní povinnosti a náležitých metodik podniky vytvářejí podmínky pro případ výpadku dodávek vody.
The effects of water supplies cut to selected animal husbandry
Keywords: Kritická infrastruktura; dodávky vody; pitná a napájecí vody; hospodářství; zemědělství; chovy hospodářských zvířat; hospodářská zvířata.; Critical Infrastructure; water supply; drinking water and feed water; economy; agriculture; livestock; farm animals.