Výpočetní technika jako prostředek kompenzace informačního deficitu osob se zrakovým postižením - Prázdný, Pavel (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá výpočetní technikou a komunikačními technologiemi, jako prostředkem kompenzace informačního deficitu osob se zrakovým postižením. V teoretické části je obsažen nástin problematiky zrakového postižení, jeho specifik. Dále jsou zohledněny historické souvislosti a vývoj myšlenkových přístupů v oboru. Čtenář je také seznámen s rozpětím zrakového postižení, specifiky vrozeného a získaného zrakového postižení. Tato část je uzavřena objasněním kompenzačních mechanismů zrakového postižení. Následuje charakteristika a vymezení ucelené rehabilitace osob se zrakovým postižením a podrobnější pozornost je zaměřena na sociální a pracovní rehabilitaci. Následující část práce mapuje oblast výpočetní techniky a informačních technologií v kontextu problematiky osob se zrakovým postižením. Text seznamuje s historickým vývojem v této oblasti, s problematikou kompenzačních pomůcek osob se zrakovým postižením a začleněním výpočetní techniky do tyflotechniky. Podrobněji je předložena oblast elektronických kompenzačních pomůcek na bázi PC. A to především digitální a kamerové lupy, digitální čtecí zařízení s hlasovým a hmatovým výstupem a braillské periferie. Nechybí ani legislativní vymezení této problematiky. Autor seznamuje čtenáře se specifiky využití internetu osobami se zrakovým postižením a se službami digitálních knihoven. Tuto část uzavírá téma navigace GPS a využití mobilních telefonů. Praktická část předkládá uspořádané a utříděné informace, které konkrétně dokládají teoretickou část. V praktické části nacházíme kompletní přehled firem, které distribuují uvedené kompenzační pomůcky, přehledy elektronických kompenzačních pomůcek na bázi PC. V tabulkové podobě se čtenář může seznámit s přehledy speciálních hardwarových a softwarových komponent.
Computer Technology as Means for Compensation of the Information Deficit of People with Visual Handicaps
Keywords: výpočetní technika; komunikační technologie; informační deficit; osoby se zrakovým postižením; ucelená rehabilitace; kompenzační pomůcky; computer technology; communication technology; information deficit people with visual handicaps; complex rehabilitation; compensatory tools