Rozdíly v procesu adaptace u dospívajících a dospělých s diagnózou diabetes mellitus I. typu - Uhlířová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce bude zaměřena na problematiku sžívání se dospívajících a dospělých s nevyléčitelnou nemocí jakou diabetes mellitus je, a nejčastěji používanými obrannými mechanismy, kterých dospívající i dospělý během procesu adaptace na své onemocnění, ať vědomě či nevědomě, použije. Teoretická část bude věnována popisu diabetu mellitu, jeho projevům, dělení a základním pravidlům a cílům pro úspěšnou léčbu neomezující kvalitu života s touto nemocí. Dále bude popsána problematika adaptačních teorií a mechanizmů, kterých diabetik využívá při seznamování se s nemocí, přivykání na ní nebo v časech, kdy se mu nedaří nemoc zvládat a působí jako stresor zhoršující kompenzaci diabetu. Praktická část bude realizována kvalitativním způsobem pomocí hloubkových rozhovorů, kdy budou zkoumány nejčastěji využívané adaptační obranné mechanismy, které využívají dospívající a dospělí k vyrovnání se svou nemocí a stavy s ní souvisejícími.
Differences in the process of adaptation in adolescents and adults diagnosed with diabetes mellitus first type
Keywords: diabetes mellitus; adaptace; obranné mechanismy; stres; diabetes mellitus; adaptation; coping mechanisms; stress