Vlastnosti perspektivních odrůd révy vinné - Vocílka, Radek (Jihočeská univerzita, 2009)
V práci byly pozorovány nové interspecifické odrůdy, které jsou v uznávacím řízení. Jednalo se o odrůdy Marlen, Cerason, Kofranka, Kaberon. Tyto odrůdy byly vyšlechtěny z běžně používaných evropských odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize ČR (Frankovka, Svatovavřinecké, Merlot). Dále při křížení byla použitá modrá odrůda Seibel, která slouží jako donor rezistence, nebo raději tolerance vůči houbovým chorobám. Odrůdy byly pozorovány po dobu tří let a byly zkoumány jejich morfologické a výnosové vlastnosti. Cílem práce bylo uvedení těchto interspecifických odrůd révy vinné, zápis do Státní odrůdové knihy a jejich následná právní ochrana. Ukolem bylo prokázat zkoušku odlišnosti, uniformity a stálosti révy vinné v úředním řízení a porovnat je s uznanými odrůdami, které byly užity ke křížení.
Interspecific varieties of grapevine and their utilization in the breeding
Keywords: interspecifické odrůdy; rezistence; tolerance; houbové choroby; morfologické znaky; interspecific varieties; resistance; fytopathogenic fungi; morphological properties