Italské neologismy z let 1900-1904 - Melicharová, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Předmětem této bakalářské práce je zkoumání neologismů (slov nových), které se v italském jazyce objevily v rozmezí let 1900 - 1904. Práce je rozdělena na tři části, kde jsou postupně rozebrány jednotlivé slovotvorné procesy, pomocí kterých vznikly dané lexémy, které jsem si nejdříve vyexcerpovala ze slovníku Zingarelli. U každého slovotvorného procesu dále uvádím jednotlivé příklady, které se v daném období vyskytly, jejich slovní druh a jejich výskyt je porovnán ve dvou odlišných jazykových korpusech itWac a Intercorp. Cílem této práce je zjistit původ, respektive zjistit pomocí jakých slovotvorných procesů dané lexémy vznikly, jejich četnost, popřípadě míra adaptace u výpůjček.
Italian neologisms of years 1900-1904
Keywords: italské neologismy; slovník Zingarelli; korpus itWac; korpus Intercorp; Italian neologisms; dizionary Zingarelli; corpora itWac; corpora Intercorp