Kontrastivní analýza částic se spornou aktualizační funkcí v češtině a španělštině - Kubaláková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem diplomové práce je kontrastivní analýza částic se spornou aktualizační funkcí v češtině a španělštině. Práce je rozdělena na část teoretickou a část výzkumnou. V teoretické části charakterizujeme částice v souvislosti s jejich sémantickými vlastnostmi a funkcemi, a následně se zaměřujeme především na výrazy se "spornou" aktualizační funkcí ve větných strukturách. Po teoretické části zpracované na základě odborné literatury následuje korpusová analýza, ve které realizujeme náš výzkum prostřednictvím českého paralelního korpusu InterCorp. Cílem tohoto výzkumu bude především zjistit, zda námi vymezené výrazy plní v různých typech českých a španělských textů funkci tzv. aktualizátorů, a zda určitým způsobem aktualizují danou složku věty. Důležitá zjištění budou udávány v grafické podobě, a následně budeme uvádět jednotlivé analýzy výrazů. Práce je napsána česky a obsahuje resumé ve španělštině.
Contrastive analysis of particles with unclear rhematizing function in Czech and in Spanish
Keywords: Klíčová slova (CZ): adverbia; částice; aktualizátory; paralelní korpus; kontrastivní analýza; překlad; Keywords (En): Focus adverbs; Particles; Rhematizers; Parallel corpus; Contrastive Analysis; Translation