Oběť trestného činu s poškozením zdraví - Dušáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Mezi ustanovení na ochranu osobnosti staví trestní zákon ochranu zdraví a života na čelní místo. Jsou to hodnoty zcela mimořádného významu, a trestné je jak jednání úmyslné, tak z nedbalosti. Bakalářská práce se zabývá problematikou obětí trestných činů s poškozením zdraví a možnosti uplatnění jejích práv při požadavku náhrady škody. Součástí je nejen rozdělení druhů obětí z nejrůznějších hledisek, ale také zmapování současné problematiky z pohledu oběti a jejím přiměřeném postavení v systému spravedlnosti a trestního práva. Zabývá se také prevencí a je tedy i vypracováním poznatků o tom, jak a zda se lze vyhnout roli oběti, a jak preventivními opatřeními snížit riziko ohrožení. Práce je kvalitativní analýzou soudních spisů Okresního soudu v Českých Budějovicích, které dokumentují případy, kdy se pachatel dopustil trestného činu ublížení na zdraví podle paragrafu 221 trestního zákona. Výzkum se pak zabývá problematikou páchání tohoto trestného činu a jeho okolnostmi, jako například přítomností agrese nebo alkoholu.
Victim with hurt of health
Keywords: oběť; pachatel; škoda; trestný čin; viktimologie; victim; offender; damage; crime; viktimology