Výskyt syndromu vyhoření u zdravotních sester ve vybraných nemocničních odděleních - Váňová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá výskytem syndromem vyhoření u zdravotních sester. Hlavními cíly práce je zjistit výskyt syndromu vyhoření u zdravotních sester ve vybraných nemocničních odděleních a ve vybraných nemocnicích. V teoretické části práce je popsána profese zdravotní sestry, syndrom vyhoření a možnosti jeho prevence. V praktické části popisuji cíle, úkoly, hypotézy a metodiku mé práce. Výzkumné šetření realizuji prostřednictvím standardizovaného dotazníku Maslach Burnout Invertory, který je určen ke sledování syndromu vyhoření u exponovaných profesí v nemocnici v Českých Budějovicích, Písku a Strakonicích. Získaná data vyhodnocuji statistickou metodou chí kvadrát testu, kterým ověřím předem stanovené hypotézy práce. Získané výsledky jsou vyhodnocovány a interpretovány.
The incidence of burnout syndrome in nurses in selected hospital wards
Keywords: syndrom vyhoření; zdravotní sestry; stres; prevence; duševní hygiena; etika; burnout syndrome; nurses; stress; mental hygiene; prophylaxis; ethic