Fotodokumentace v akvaristice - Kuttelvašerová Stuchelová, Věra (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce bylo shromáždit poznatky o problematice a metodice fotografování v akvaristice, popisy rozdílných přístupů při fotografování akvárií jako celku, interiéru nádrží, vodních rostlin, ukázkových druhů ryb a dalších akvarijních organismů včetně detailů. Hlavní částí práce bylo praktické ověření jednotlivých metod a postupů, vyhodnocení výsledků s doporučením nejvhodnějších technik pro fotografování akvarijních organismů v umělých laboratorních podmínkách. Použitá technika byla výhradně digitální fotografie s odůvodněním jejích výhod. Důraz byl kladen na způsoby osvětlování objektů a postupy jak zamezit vzniku optických a dalších vad technického charakteru, což je v akvaristické fotografii hlavní problematika.
Photographic documentation of aquariums
Keywords: akvaristická fotografie; osvětlování; kyveta; antireflexní štít; expoziční čas; clona; digitální šum; fotografická technika; aquarium photography; lighting; cuvette; antireflective shield; exposure time; shutter; digital noise; photography techniques