Ochrana přírody a krajiny v jižních Čechách - historie a současnost - Pflegerová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2017)
Téma mé práce zní: " Ochrana přírody a krajiny v jižních Čechách historie a současnost". Jak už název vypovídá, ve své práci se věnuji převážně ochraně přírody a krajiny. Na začátku přibližuji první snahy o ochranu přírody na našem území a postupně se dostávám k provopočátkům právní ochrany, tu datujeme přibližně se vznikem Československa. První zákon o ochraně přírody čili, zákon č. 40/1956 Sb., o státní ochraně přírody, byl přijat až po dlouhodobém úsilí českých odborníků a politiků. Na základě tohoto zákona byla vyhlašována chráněná území, chráněné přírodní výtvory, přírodní rezervace, a dále chráněné druhy živočichů, rostlin, nerostů a zkamenělin. O pár let později Česká republika změnila zcela pohled na ochranu přírody a v roce 1992 byl přijat dosud platný zákon č. 114/1992 Sb. Z tohoto zákona jsem vybrala především obecnou ochranu přírody a její základní povinnosti při ochraně přírody a orgány ochrany přírody. Největší pozornost ze zákona jsem věnovala zvláštní ochraně přírody a krajiny, zákon vymezuje tyto kategorie zvláštně chráněných území - NP, CHKO, NPR, NPP, PP, PR.
The protection of nature and landscape in South Bohemia - history and present
Keywords: Zvláště chráněná území; CHKO Blanský les; CHKO Třeboňsko; NPR Boubínský prales; Zákon č. 114/1992 Sb.; Příroda a krajina jižních Čech; Special protected areas; PLA Blanský les; PLA Třeboňsko; NNR Boubínský prales; Act no. 114/1992 Coll.; Nature and landscape of South Bohemia