Sekundární prevence drogových závislostí - Vodová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce je vymezit pojem sekundární prevence drogových závislostí, který není v rámci České republiky jednotně vnímán. Reflektovat nově vymezenou sekundární prevenci v protidrogové politice a v systému prevence a péče v rámci drogové problematiky v České republice a pokusit se nově přiřadit cílové skupiny a nastínit možné metody práce sekundární prevence. Práce se zabývá vymezením pojmů droga, syndrom závislosti a prevence a konkrétně vymezuje pojem sekundární prevence drogových závislostí na základě analýzy různých definic a názorů na tuto problematiku. Popisuje a krátce hodnotí systém protidrogové politiky České republiky a místo sekundární prevence v něm. Dále popisuje a posuzuje systém prevence a péče nejen o drogově závislé v rámci českého státu a zasazení nově vymezené sekundární prevence v tomto systému. Jako cílové skupiny sekundární prevence drogových závislostí charakterizuje experimentující a příležitostné uživatele návykových látek a jejich rodinu a blízké. Dále se zabývá metodami sekundární prevence a jako nejvýraznější metodu stručně popisuje motivační rozhovory. Práce je členěna do šesti kapitol, přičemž v poslední kapitole je popisována dobrá praxe sekundární prevence drogových závislostí na základě dvou praktikujících nízkoprahových zařízení pro děti a mládež.
Secondary prevention of drug addiction
Keywords: sekundární prevence; syndrom závislosti; protidrogová politika; systém prevence a péče v ČR; experimentální a příležitostné užívání návykových látek; včasná intervence; motivační rozhovory; secondary prevention; dependence syndrome; drug policy; prevention and care in the Czech Republic; experimental use; occasional use; early intervention; motivational interviewing