Život osob bez přístřeší očima Policie ČR - Korandová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá životem osob bez přístřeší očima Policie ČR. Cílem práce je analyzovat pohled Policie ČR na životní styl osob bez přístřeší a jejich chování na veřejných prostranstvích. V teoretické části práce jsem prostřednictvím odborné literatury definovala základní pojmy, které jsou nezbytné pro tuto problematiku. Dále jsou popsány příčiny, formy a sociálně patologické jevy, které jsou spojené s bezdomovectvím. V neposlední řadě je zde uveden vztah PČR s osobami bez přístřeší. Praktická část byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumu, pomocí techniky polostrukturovaného rozhovoru, který jsem uskutečnila s policisty, kteří vykonávají práci na obvodním oddělení či na oddělení hlídkové služby v Jihočeském kraji. Rozhovory byly následně vyhodnoceny pomocí metody otevřeného kódování. Na základě zjištěných výsledků výzkumu lze říci, že pohled PČR na osoby bez přístřeší a jejich životní styl, je spíše pesimistický. Avšak ukázalo se, že ne každý z policistů to tak vždycky měl. Jejich názor významně ovlivnila práce, ve které s těmito osobami začali přicházet do kontaktu mnohem častěji než před výkonem služby u PČR. Tato bakalářská práce může být přínosná nejen pro pořádkovou policii a její oddělení, ale také pro strážníky městské policie. Může sloužit jako informační materiál, ale také jako návrh ke školení o bezdomovectví jako sociálně patologickém jevu.
The life of homeless people through the eyes of the Police of the Czech Republic.
Keywords: bezdomovectví Policie ČR příčiny a forma bezdomovectví trestná činnost patologické jevy; homelessness Police of the Czech Republic causes and forms of homelessness criminal activity pathological phenomenon