ČESKO-RAKOUSKÉ VZTAHY V LETECH 1999 - 2004: KAUZA JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN - Válek, Pavel (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá pohledem rakouských deníků Die Presse a Kurier na česko-rakouské vztahy v letech 1999 až 2004, resp. na problematiku JE Temelín (JETE). Hlavními tématy se pro rakouský tisk stalo odsouhlasení dostavby JETE českou vládou, resp. její spuštění. Důležité momenty představovaly blokády a demonstrace rakouských občanů na česko-rakouských hraničních přechodech, snaha Rakouska vetovat přístupová vyjednávání ČR s EU nebo vnitropolitický boj v rakouské vládě
Czech-Austrian relationship between years 1999 and 2004: the issue of Temelín nuclear power plant
Keywords: Die Presse; Kurier; Jaderná elektrárna Temelín; akční plán; hraniční blokády; Protokol z Melku; EU; Veto gegen Temelín.; Die Presse; Kurier; the Temelin nuclear power plant; action plan; the border blockades; the Melk Protocol; veto against Temelin.