Péče porodní asistentky o ženu s diagnózou gestační diabetes mellitus - Kadlecová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
Péče porodní asistentky o ženu s diagnózou gestační diabetes mellitus Abstrakt   Bakalářská práce je zaměřena na péči porodní asistentky o ženu s diagnózou gestační diabetes mellitus. Vzhledem k zaměření práce je v teoretické části popsán gestační diabetes mellitus, jeho diagnostika a léčba, porod, šestinedělí, novorozenec, role porodní asistentky, edukace, komunikace a s nimi související gestační diabetes mellitus. Výzkum probíhal se ženami v jejich domácím prostředí v průběhu měsíce březen 2017. K provedení výzkumné části byla použita kvalitativní metoda. Sběr dat byl uskutečněn prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů se ženami, kterým byl v těhotenství diagnostikován gestační diabetes mellitus. Polostrukturované rozhovory byly uskutečněny po předchozí domluvě a se souhlasem žen. Rozhovor obsahoval 8 otevřených otázek, které byly, dle potřeby doplněni podotázkami. Analýza dat byla provedena metodou kódování v ruce neboli tužka a papír. Odpovědi u jednotlivých respondentek byly označeny kódy, které byly poté zařazeny pod jednotlivé podkategorie. Pro tuto bakalářskou práci byl stanoven jeden cíl. Cílem bylo zjistit, jaké názory mají ženy na potřebnou změnu v životním stylu v souvislosti s gestačním diabetem mellitem. Na základě tohoto cíle byly stanoveny tři výzkumné otázky. První otázka byla zaměřena na to, jak žena vnímala stanovení diagnózy. Druhá otázka zjišťovala, jaké změny v životním stylu u ženy s gestačním diabetem mellitem nastaly. A třetí otázka, jakým způsobem byla žena edukována porodní asistentkou o změně životního stylu.   Z výzkumného šetření vyplynulo, že všechny respondentky, poté co jim byl gestační diabetus mellitus diagnostikován, změnily svůj dosavadní životní styl. Všechny respondentky, pečlivě dodržovaly léčebnou dietu po celou dobu těhotenství až do konce šestinedělí. Z toho dvě respondentky do své léčby zařadily fyzickou aktivitu, kterou volily ve formě zrychlené chůze.   Výzkumné šetření také ukázalo, že porodní asistentka ženám podávala informace ohledně GDM a změně životního stylu pouze v omezené míře. Respondentky byly zcela edukovány o změně životního stylu v diabetologické poradně, ale porodní asistentku v této oblasti za edukátorku nepovažovaly. Z toho vyplývá, že porodní asistentky spíše spoléhají na edukaci ženy z diabetologické poradny a vědomosti žen pouze doplňují. Výsledky tohoto výzkumného šetření mohou sloužit jako informační materiál pro porodní asistentky, které chtějí zlepšit svou péči o ženu v těhotenství nebo které se na tuto profesi teprve připravují.
Midwifery care about a woman diagnosed with gestational diabetes mellitus
Keywords: Diabetes mellitus; gestační diabetes mellitus; porod; ošetřovatelská péče; porodní asistentka.; Diabete mellitus; gestational diabetes mellitus; birth; nursing; midwife