Analýza reprodukčních vlastností plemene Suffolk ve vybraném stádě - Jankovská, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2012)
Daný chov byl od roku 2010 do roku 2011 sledován z hlediska vyhodnocení vlivu beranů na počet zapuštěných, jalových, zabřezlých ovcí a na počet narozených a úhynulých jehňat. Výsledky byly vyhodnoceny zprůměrováním. V roce 2010 bylo celkem zapuštěno 123 bahnících ovcí a jehnic a zůstalo jich 116 gravidních. V roce 2011 bylo zapuštěno 145 bahnících ovcí a jehnic a gravidních zůstalo 140 ovcí a jehnic. Jalovost ovcí, které byly zapuštěny v roce 2010 třemi plemennými berany, činila v průměru 5,69 % a v roce 2011 se čtyřmi plemennými berany 3,45 %. Jalovost v roce 2011 klesla o 2,24 %. % gravidity v roce 2010 činilo 94,31 % a v roce 2011 již 96,55 %. A % obahnění (fertility) je shodné s % gravidity. Počet oplodněných bahnících se ovcí a jehnic vzrostl v roce 2011 o 2,24 %. V porovnání úhynů jehňat po porodu činil v roce 2010 celkový průměr 4,21 % a v roce 2011 to bylo v průměru 5,83 %. Úhyny jehňat v roce 2011 byly o 1,62 % vyšší než v roce 2010. Celkový obraz vývoje chovu ukazuje % plodnosti. V roce 2010 činila plodnost stáda 154,30 % a podle dosažených výsledků je patrný velmi dobrý chovatelský výsledek a volba nových plemenných beranů, plodnost v roce 2011 byla zvýšena na 162,79 %. V roce 2009 byla plodnost 148 % a v roce 2010 se zvýšila o 6,30 % a v roce 2011 opět vzrostla plodnost oproti roku 2010 o 8,49 %. V závěru sledování a vyhodnocení daného stáda je zřejmé, že chovatel úspěšně zvyšuje plodnost svého chovu vzhledem k minulým rokům. Obměna stáda novými plemennými berany se úspěšně projevila ve výsledcích reprodukčních schopností a ukázala na dobrou plodnost beranů tohoto chovu.
The analysis of Suffolk breed reproduction quality level in a particular herd
Keywords: Suffolk; reprodukce; plemenný beran; plodnost; Suffolk; reproduction; breeding ram; fertility