Produktivita práce v podniku a její hodnocení - Bartoňová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce zkoumá a analyzuje vývoj produktivity práce ve vybraném podniku. Produktivitu práce je pro podnik důležité sledovat z důvodu efektivnosti. Poměřuje mezi sebou vynaložené vstupy a získané výstupy. Pro podnik je důležitý růst produktivity práce, protože pokud produktivita roste, znamená to, že podnik své vstupy využívá efektivně. Cílem práce je zanalyzovat a zhodnotit možnosti měření produktivity práce a faktory ovlivňující její velikost a vývoj. První část práce se zabývá charakteristikou produktivity práce, novými přístupy k řízení produktivity práce a také popisem ukazatelů rentability. V dalším části jsou popsány důležité metody výpočtů použitých v praktické části práce. Praktická část nejprve charakterizuje vybraný podnik a poté graficky znázorňuje a porovnává různá tempa růstu. Také zkoumá produktivitu práce založenou na produkci či na přidané hodnotě a vývoj jednotlivých rentabilit.
Labour Productivity of a Company and its Rating
Keywords: Produktivita práce; vstupy; výstupy; ukazatele rentability; tempo růstu; produkce; Labour productivity; inputs; outputs; profitability indicators; growth rates; production