Podobnost členských států Evropské unie v oblasti spotřebních daní - Doležálková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se věnuje problematice v oblasti spotřebních daní v EU. Cílem je zodpovědět, v jaké míře jsou členské státy EU z tohoto hlediska podobné. Představuje harmonizační proces a legislativu upravující spotřební daně závaznou pro všechny členské státy. Uvedeny jsou aktuálně platné sazby spotřebních daní v členských státech pro rok 2021 a vybrané dosud učiněné studie zabývající se zkoumáním zdanění v rámci EU. Nejaktuálnější dostupná data z roku 2019 jsou zkoumána pomocí diskriminační analýzy, která umožňuje zjistit vazby mezi proměnnými. Jsou zde představeny faktory, které mohou data ovlivnit, a pomocí nich je možné odůvodnit podobnost členských států EU z hlediska zdanění.
The similarity of the Member States of the European Union in the field of Excise Duties
Keywords: spotřební daně; harmonizační proces; Směrnice Rady; daňové sazby; Evropská unie; excise duties; harmonization process; Council Directive; tax rates; European Union