Regionální diferenciace populačního vývoje v Ústeckém kraji: historickogeografická analýza - Fikarová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná diplomová práce je zaměřena na analýzu regionální diferenciace populačního vývoje v Ústeckém kraji. Analýza je rozdělena na tři etapy vývoje lidské společnosti, a to předindustriální, industriální a postindustriální období. Součástí práce je i zasazení populačního vývoje do historického kontextu včetně komparace s kraji Česka. Vývoj počtu obyvatel Ústeckého kraje ovlivňovalo několik přírodních a socioekonomických determinantů. Důraz je kladen především na faktory, mezi které se řadí zavedení železniční dopravy, hierarchické uspořádání sídel a jejich administrativní funkce. Intenzita vlivu těchto tří klíčových faktorů je sledována na úrovni vybraného vzorku 119 obcí. Následuje zhodnocení dynamiky populačního vývoje, ovšem tentokrát z hlediska jednotlivých mikroregionů. Po analytické části je pozornost věnována syntéze. Syntetická část zahrnuje kategorizaci mikroregionů, generalizaci vývojových trendů a predikci populačního vývoje Ústeckého kraje. Závěrečná část ověřuje stanovené vstupní hypotézy.
Regional differentiation in the population development of Ústecký Region: historic-geographic analysis
Keywords: prostorové rozdíly; Ústecký kraj; populační vývojové tendence; industrializace; obyvatelstvo; spatial differences; Ústecký Region; development of population and tendencies; industrialization; inhabitants