PASTORACE VE VĚZNICÍCH A NÁSLEDNÁ DUCHOVNÍ PÉČE O PROPUŠTĚNÉ - Pešek, Pavel (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá úrovní poskytované duchovní služby ve věznicích a vazebních věznicích v České republice a pastorací v azylovém domě sv. Petra v Záblatí. Teoretická část vymezuje pojmy křesťanská církev a pastorace, dále se zaměřuje na věznice v České republice a na poskytovanou duchovní službu. Rozlišuje pojem Vězeňská duchovenská péče a Vězeňská duchovní služba. Dotýká se složité situace člověka po propuštění na svobodu. Výzkumná část obsahuje metodiku výzkumu, charakteristiku zkoumaného vzorku a popis výzkumné metody. Pro získání dat od vězeňských duchovních je použita metoda dotazníkového šetření. Pro získání dat od respondentů ? uživatelů je použit polostrukturovaný rozhovor. Po zpracování dat následuje celkové shrnutí. Celá práce má za úkol zjistit pozitivní vliv pastorace na člověka, který se ocitl v tíživé životní situaci.
Pastoral Care in Prisons and the Following Spiritual Care for the Released
Keywords: křesťanská církev; pastorace; vězeňství; duchovní služba; věznice; vazební věznice; výkon trestu; vězeňský kaplan; azylový dům; sociální práce; azylové zařízení; lidé bez domova; bezdomovci; pastorační činnost; Christianity; pastoral care; prison service; spiritual care; prison; stockade; punishment execution; prison chaplain; asylum house; social work; asylum organisation; homeless people; pastoral activity