Kvalita života podmíněná zdravím (HRQoL) jako nástroj k hodnocení dopadů a účinků procedury Nordic walking - Nosková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Chronické onemocnění pohybového aparátu je jedním ze závažných civilizačních onemocnění. Snižuje kvalitu života jedince. Jak se shoduje odborná literatura, způsob života ovlivňuje naše zdraví až z 50 %. Součástí zdravého životního stylu je i pravidelně prováděná pohybová aktivita. Ta by měla splňovat určitá kritéria jako např.: atraktivnost, nenáročnost, časovou neomezenost, finanční dostupnost, široké využití. Touto aktivitou se zdá být v poslední době hojně propagovaná tzv. Severská chůze neboli Nordic walking. V této diplomové práci je na souboru 43 pacientů/klientů s onemocněním pohybového aparátu posuzován vliv procedury Nordic walking na kvalitu života podmíněnou zdravím (HRQOL) v Rehabilitačním lázeňském sanatoriu Vráž a její vhodnost pro začlenění v rámci lázeňské léčby jako součást skupinové léčebné tělesné výchovy. Soubor respondentů byl složen z českých pacientů, kteří absolvovali komplexní lázeňskou léčbu v délce minimálně 21 dní a německých klientů lázní, majících samoplátecký léčebný pobyt v délce 3 týdnů v době od 1. července do 30. listopadu 2007. V praktické části diplomové práce byla použita metoda kvantitativní, technika dotazníkového šetření s použitím dotazníku SF-36 o kvalitě života podmíněné zdravím a dotazník EDUTOOL. Dotazníkem SF-36 byla zjišťována kvalita života podmíněná zdravím v osmi základních doménách kvality života, a to fyzické funkce, fyzické omezení rolí, emoční omezení rolí, fyzické a emoční omezení sociálních funkcí, bolest, duševní zdraví, vitalita, všeobecné vnímání vlastního zdraví. Změny ve vlastním zdraví je devátou doménou, která slouží spíše pro vnitřní kontrolu. Pro zjištění výsledků a trvalosti edukačních intervencí ve zdravotně sociální oblasti byl vybrán dotazník EDUTOOL, verze pro užití v balneologii, který hodnotí základní stravovací, režimové a pohybové stereotypy v odstupu po balneaci. Tato práce ukazuje na vhodnost začlenění procedury Nordic walking jako součásti lázeňské léčby, dokládá zlepšení kvality života podmíněné zdravím u pacientů/klientů absolvovujících tuto proceduru. Stanovené hypotézy: a) Nordic walking vede ke zlepšení kvality života podmíněné zdravím byla potvrzena. b) výsledky závisejí na dodržování edukačních pokynů a udržování edukací navozených návyků a stereotypů byla potvrzena. c) německojazyčná klientela dodržuje více edukační návyky nežli českojazyčná byla potvrzena. Tato diplomová práce může být využita v osvětové činnosti a pro zlepšení informovanosti v dané problematice.
Health related quality of live as the evaluation instrument of the Nordic walking procedure impacts and effects
Keywords: Kvalita života; zdraví; HRQoL (Health Related Quality of Life); Nordic walking; balneace; onemocnění pohybového aparátu; životní styl; Quality of Life; Health; HRQoL (Health Related Quality of Life); Nordic walking; Balneotherapy; Locomotion apparatus impairments; Life style