Role sociálního pracovníka v terénní hospicové péči - Světlíková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Ve své bakalářské práci se zaměřuji na roli sociálního pracovníka v terénní hospicové péči. V teoretické části práce se zabývám historickými poznatky, popisem hospicové péče a paliativní péčí včetně multidisciplinárního týmu. Věnuji se charakteristice sociálního pracovníka, jeho osobnostním předpokladům a kompetencím, zmiňuji se o supervizi a syndromu vyhoření, o kterých se v této problematice nelze nezmínit. Dále popisuji, jak vypadá sociální práce spojená s terénní hospicovou péčí. Do této oblasti spadá příjem do služby, doprovázení a následná péče o pozůstalé. V empirické části bakalářské práce se zabývám stanovením cíle a tří výzkumných otázek. Cílem je zjistit, jakou roli má sociální pracovník v terénní hospicové péči. K práci jsem využila kvalitativní strategii výzkumu. Ten byl proveden v letních měsících 2020 v Jihočeském kraji v šesti terénních hospicích. Ke zmapování a sběru potřebných informací jsem použila techniku polostrukturovaného rozhovoru. Pro vyhodnocení dat jsem zvolila metodu otevřeného kódování. Z výsledků jsem došla k závěru, že oslovené sociální pracovnice v terénní hospicové péči zastávají mnoho rolí. Mají na starosti agendu ohledně přijetí do péče včetně sociálního šetření v přirozeném prostředí nemocného. Podporují pečující rodinu a nemocného klienta, poskytují základní, odborné a psychosociální poradenství. Dále se zaměřují na informování uživatelů služby. Sociální pracovnice zastává následující role: administrativní pracovnice, koordinátorka, zprostředkovatelka, podporovatelka, kontrolorka a edukátorka.
The Role of a Social Worker in a Field Hospice Care
Keywords: Sociální pracovník; terénní hospic; hospicová péče; paliativní péče; doprovázení; Social worker; field hospice; hospice care; palliative care; accompaniment