Dětský výtvarný projev v předškolním věku - Dvořáková, Radka (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá výtvarným projevem dětí předškolního věku. Pojednává o výtvarných technikách v tomto období a dokládá praktické ukázky tvorby formou výtvarných lekcí. Pozornost je věnovaná také volnému času a výtvarným činnostem vznikajícím ve volném čase. V teoretické části blíže charakterizuji pojem volný čas, dětský výtvarný projev a předškolní věk. Poukáži na zvláštnosti daného věku a nastíním diagnostické možnosti dětského výtvarného projevu. Blíže charakterizuji tvořivost jako výchozí pojem a specifikuji výtvarné techniky v předškolním věku. Cílem bakalářské práce bude ověřit teoretické poznatky v praxi formou praktických ukázkových lekcí výtvarné tvorby dětí. Praktická část je tvořena formou ukázkových lekcí výtvarné tvorby 5 dětí předškolního věku. Popisuji zde a zhodnocuji jednotlivé činnosti na základě stanovených cílů a dokládám ukázky tvorby dětí.
Children's creative expreession in preschool age
Keywords: dětský výtvarný projev; předškolní věk; výtvarné techniky; volný čas; výtvarná kreativita; diagnostické možnosti; výtvarná typologie; psychodiagnostické metody; Children's art expression; preschool age; art technique; free time; art creativity; diagnostic possibilities; art typology; psychodiagnostic methods