Možnosti využití nordic walking pro pacienty trpící diabetes mellitus - Veithová, Monika (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá možností využití nordic walkingu (NW) pro pacienty s onemocněním diabetes mellitus, jejímž hlavním cílem je zmapovat možnosti a účinek tohoto sportu na zdravotní stav pacienta. Teoretická část bakalářské práce představuje základní charakteristiku a historii NW, potřebné vybavení, správnou techniku chůze s holemi a jeho příznivé účinky na zdraví těla a duše včetně ideální struktury tréninkové jednotky. Tato část také obsahuje kapitolu o diabetes mellitus, jeho typech a vlivu NW na zdraví pacientů s tímto onemocněním. Praktická část je vypracována formou kvalitativního výzkumu, který obsahuje kazuistiky se vstupním a výstupním kineziologickým rozborem. Výzkumu se zúčastnili celkem čtyři pacienti. V této části jsou popsány použité metody výzkumu jako anamnéza, aspekce, vyšetření stoje v modifikacích, antropometrické parametry, Kaschův step-test tělesné zdatnosti, goniometrie, InBody vyšetření a měření krevního tlaku. Výzkum probíhal v rámci desetitýdenního pohybového programu, ve kterém se pacienti naučili správné technice chůze a postupně zvyšovali svou tepovou frekvenci i fyzickou kondici. Výzkum prokázal pozitivní výsledky v oblasti tělesné hmotnosti, kdy po absolvování pohybového programu došlo k váhovému úbytku, dále se zlepšila tělesná kondice, vyrovnaly se určité asymetrie těla či mírně se zvětšil rozsah pohybu v kloubu a po aktivitě se snížila i hladina glykémie. Tato bakalářská práce může být využita jako preventivní i léčebné doporučení NW pro pacienty s onemocněním diabetes mellitus, ale i pro jiné civilizační nemoci nebo v léčbě poúrazových stavů pohybového aparátu, neboť během NW dochází k odlehčení nosných kloubů, posílení svalstva celého těla a prevenci dysbalančních poruch.
Possibilities of using Nordic walking for patients with diabetes mellitus
Keywords: Nordic walking; výbava nordic walking; technika nordic walking; účinky nordic walking; tréninková jednotka; diabetes mellitus; typy diabetes mellitus; Nordic walking; Nordic walking equipment; Nordic walking technique; Nordic walking effects; training unit; diabetes mellitus; types of diabetes mellitus