Metody mapování v historii a současnosti - Štíchová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce je podat přehled o zhotovování jednotlivých mapových děl pro civilní potřebu na území České republiky od doby Klaudyánovy mapy až po současnost. Postupné zdokonalování zaměřování území, obohacování a zpřesňování obsahu map, použití geodetických a kartografických základů, to vše přicházelo postupně s dobou a v práci to bude ukázáno na příkladech jednotlivých map. Proto práce podává přehled map, nejdříve map historických zhotovovaných jednotlivci (od Klaudyánovy mapy po Müllerovy mapy), potom historických map čistě pro katastrální účely a nakonec mapy vyhotovované po roce 1945 (SMH-5, THM, SMO-5, ZMVM, SM-5 a současná katastrální mapa). Samostatnou kapitolu pak tvoří přehled kartografických zobrazení použitých pro zmíněné mapy, tj. Cassini-Soldnerovo, Gauss-Krügerovo a Křovákovo zobrazení.
Methods of mapping in the past and present
Keywords: mapa; mapování; měřické metody; měřické pomůcky; měřické přístroje; katastr; map; mapping; measuring methods; measuring equipment; Land Registry