Procesně-projektový model řízení IT služeb a nástroje na jeho podporu - Lang, Petr (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této diplomové práce je popsat nástroj procesně - projektové řízení IT služeb v rámci společnosti Zeelandia a ověřit jeho nastavení.
Process-Project Model of IT Services Management and Tools to its Support
Keywords: HelpDesk; Zeelandia; IT podpora; procesní řízení; projektové řízení; HelpDesk; Zeelandia; IT support; process management; project management