Udržování polymorfismu v barvě květu u druhu Dactylorhiza sambucina (Orchidaceae) - Kremlová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2007)
Prstnatec bezový je evropský druh orchideje, který je modelovým organismem z hlediska zkoumání mechanismů udržujících polymorfismus v barvě květu. Jednou z hypotéz, která by vysvětlovala různé fenotypové složení populací tohoto druhu, je možnost, že se obě barevné formy liší ve své životaschopnosti. Tuto hypotézu jsem testovala na čtyřech lokalitách v Beskydech, kde byly provedeny opylovací experimenty, z kterých vyplynulo, že jednotlivá křížení barevných forem a barva rostliny neměly vliv na váhu semen, na podíl semen s velkými embryi, na podíl prázdných semen, ani na podíl semen vitálních v jednotlivých populacích.
The maintenance of corolla colour polymorphism in Dactylorhiza sambucina (Orchidaceae)
Keywords: prstnatec; polymorfismus v barvě květu; selekce závislá na frekvenci; životaschopnost semen; Dactylorhiza; flower colour polymorphism; rewardless flowers; frequency-dependend selection; seed viability