Kontrastivní analýza vyjadřování impersonality v češtině a španělštině - Smékalová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá vyjadřováním impersonality v češtině a španělštině. Hlavním cílem je postihnout a porovnat množství a způsoby vyjadřování impersonality v obou jazycích. Autorka se dále zaměřuje na popis deagentních konstrukcí a jejich následnou analýzu v autentických textech. Výsledků bádání bylo dosaženo za pomoci odborné literatury, originálních českých a španělských textů, jež tvoří základ pro komparativní analýzu.
Contrastive Analysis of Expressing Impersonality in Czech and Spanish
Keywords: impersonalita; neosobnost; sémantická impersonalita; syntaktická impersonalita; sémanticko-syntaktická impersonalita; deagentizace; komparativní analýza; impersonality; semantic impersonality; syntactic impersonality; semantic-syntactic impersonality; deagentivisation; comparative analysis