Obyvatelstvo kraje Vysočina - regionálně geografická analýza - Zmeškalová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce bylo zpracovat regionálně geografickou analýzu obyvatelstva kraje Vysočina. Na začátku diplomové práce je nastíněn dlouhodobý vývoj obyvatelstva na území dnešní České republiky a kraje Vysočina. Dále jsou charakterizovány hlavní celorepublikové trendy ve vývoji obyvatelstva v období transformace. V další části jsou zachyceny regionální rozdíly v pohybu obyvatelstva kraje Vysočina od roku 1991. Je sledován vývoj přirozeného pohybu obyvatelstva, potratovosti, sňatečnosti a rozvodovosti, migrace, vývoj počtu a celkového pohybu obyvatelstva. Nakonec jsou zachyceny změny vybraných struktur obyvatelstva v kraji Vysočina mezi SLDB 1991 a 2001. Je porovnána biologická struktura (obyvatelstvo podle pohlaví a věku), ekonomická aktivita a vybrané kulturní znaky (obyvatelstvo podle vzdělání, náboženství a národnosti). Území kraje je hodnoceno jako celek se zřetelem k celorepublikovému vývoji a dále jsou porovnány jednotlivé okresy a správní obvody obcí s rozšířenou působností.
The population of Vysočina region - the regional and geographical analysis
Keywords: demografie; vývoj obyvatelstva; přirozený pohyb obyvatelstva; migrace; sčítání lidu; demography; the development of the population; the natural movement of the population; migration; census