Školní zralost - Pšeničková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá školní zralostí a je zaměřena na předškolní děti ve věku šesti až sedmi let. Cílem práce je zachytit rozdíly mezi dětmi, které mají odklad školní docházky a dětmi, které šly letos k zápisu poprvé a představit tak některé příčiny odkladů. Teoretická část je zaměřena na problematiku školní zralosti a připravenosti. Zabývá se také projevy školní nezralosti a posouzením školní zralosti. Praktická část je zaměřena na kvalitativní výzkum, jako metodu sběru dat jsem použila pozorování, analýzu výtvorů činnosti a rozhovor. Prostřednictvím pozorování a analýzy výtvorů činnosti jsou zachyceny rozdíly mezi jednotlivými dětmi a představeny příčiny rozdílů. Rozhovory o příčinách odkladů školní docházky byly vedeny s učitelkami těchto dětí.
The School Maturity
Keywords: předškolní dítě; příčiny odkladů školní docházky; školní zralost; preschool child; causes for postponing school attendance; school readiness