Analýza potřeb klientů Doléčovacího centra Prevent v Českých Budějovicích - Šnokhous, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce předkládá analýzu potřeb klientů Doléčovacího centra Prevent v Českých Budějovicích (dále jen centra) a zjišťuje jaké potřeby vnímají klienti jako významné. Teoretická část se zabývá potřebami v rámci několika teorií motivace a popisuje práci se závislými, zejména v oblasti terciární prevence. Tato část se zabývá pojmem následná péče, složkami programů následné péče a Doléčovacím centrem Prevent v Českých Budějovicích. V teoretické části je zahrnuto rovněž srovnání základních teorií potřeb a reálných potřeb závislých. Praktická část obsahuje charakteristiku souboru participantů, metodiku sběru materiálu pro analýzy potřeb a vyhodnocení výsledků analýzy, provedené dle zakotvené teorie Strausse a Glasera. Výstupem práce je soubor kategorií, které postihují základní potřeby závislých v průběhu doléčování tak, jak je oni vnímají jako významné.
Assesment of needs of clients of Aftercare Centre Prevent in Ceske Budejovice.
Keywords: Potřeby; hierarchie potřeb; A. Maslow; závislost; závislí; bio-psycho-socio-spirituální model závislosti; následná péče; doléčování; doléčovací program; O.S. Prevent; zakotvená teorie.; needs; needs hierarchy; A. Maslow; addiction; drug addicts; bio-psycho-socio-spiritual model of addiction; aftercare; after-treatment; aftercare programme; OS Prevent; anchored theory