Dřeviny vhodné pro prvky plánu společných zařízení v komplexní pozemkové úpravě - Pilská, Nikola (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této bakalářské práce je vytvořit přehled dřevin, které jsou nejvhodnější jako výsadba, při komplexních pozemkových úpravách, pro projektování jednotlivých prvků plánu společných zařízení. Nejprve je definována obecná ochrana krajiny, prostřednictvím legislativy České Republiky. Poté charakterizován plán společných zařízení, kde je nejvíce věnovaná pozornost prvků, ve kterých se obvykle nachází dřevinný porost. Nesmí zde ani chybět definice dřevin rostoucích mimo les (rozptýlená zeleň) a rozdělení dřevin dle geobiocenologické typizace. Nejdůležitější částí této bakalářské práce je samotné rozčlenění druhů dřevin, které jsou vhodné pro prvky plánu společných zařízení při komplexní pozemkové úpravě, dle stanovišť. V závěru práce je uvedena výsadba a následná péče o tyto dřeviny.
Woods suitable for elements of a plan of common facilities in complex land consolidation
Keywords: plán společných zařízení; komplexní pozemkové úpravy; krajina; rozptýlená zeleň; strom; dřevina; common facilities plan; complex land consolidation; landscape; scattered greenery; tree; woody plant