PREVENCE SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ NA LOKÁLNÍ ÚROVNI - Michalík, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2016)
Výskyt sociálně patologických jevů u dětí a mládeže v naší společnosti patří mezi ožehavá témata dnešní doby. Ve své bakalářské práci jsem se zaměřil na problematiku a výskyt těchto společensky nežádoucích jevů. Z důvodu mého profesního působení, jsem za výzkumnou lokalitou zvolil Český Krumlov. Cílem výzkumu bylo zjištění výskytu sociálně patologických jevů v Českém Krumlově a analýza systému prevence těchto jevů (institucí podílejících se na preventivních opatřeních, tvorba preventivních programů a jejich realizace, dostupnost a součinnost institucí podílejících se na realizaci preventivních opatřeních.). Bakalářská práce je rozdělení do osmi kapitol. Teoretická část bakalářské práce v první kapitole vymezuje základní pojmy společenské normy, sociální deviace, sociální sankce, sociální kontrola, sociálně patologické jevy. V druhé části popisuje podrobný přehled vybraných sociálně patologických jevů. Třetí část je věnovaná příčinám vzniku a možnostem prevence dané problematiky. Čtvrtou kapitolou je uvedení cílů praktické práce, ve které jsou stanoveny výzkumné otázky a způsob výzkumného šetření. Pátou části této práce, jsou výsledky kvalitativního výzkumu. Šestou kapitolou je diskuse nad získanými validními daty, prostřednictvím kterých byl zjištěn výskyt sociálně patologických jevů a způsoby, jak se jednotliví účastníci v rámci své profese podílejí na realizaci programů prevence ve vybrané lokalitě. Sedmou kapitolou je závěr, ve kterém je shrnuto, jakým způsobem je možné zlepšit prevenci sociálně patologických jevů v našem městě, v čem jsou nedostatky a jaká řešení jsou možná. Osmou kapitolou jsou použité zdroje. V průběhu výzkumu bylo objeveno několik nedostatků. Konkrétně ve dvou rovinách je dle zjištění, co napravovat. V první řadě se jedná o vzdělání, konkrétně vzdělávání pracovníku ve službách zabývající se prevencí, a následně o systém financování ze státních a evropských zdrojů. Výsledky této bakalářské práce mapují současnou situaci v oblasti patologických jevů v Českém Krumlově a mohou být podkladem pro další výzkumy v této oblasti.
Preventing socially pathological phenomena on the local level