Vliv hormonálního preparátu na úspěšnost indukovaného umělého výtěru piskoře pruhovaného (Misgurnus fossilis) - Žák, Jakub (Jihočeská univerzita, 2015)
Piskoř pruhovaný (Misgurnus fossilis) je jedním z nejrychleji mizejících druhů Evropy. Proto je třeba hledat řešení k posílení jeho přirozených populací. Jednou z možností je jeho rozmnožování v kontrolovaných podmínkách a vypuštění potomstva na vhodných lokalitách. Doposud byl k navození finální maturace gamet u piskoře využíván extrakt z kapří hypofýzy (CPE), od jehož používání se obecně v rybářské praxi ustupuje. Tato práce se zaměřila na porovnání vlivu různých hormonálních preparátů na řízenou reprodukci piskoře. Preparáty byly aplikovány ve dvou dílčích dávkách do hřbetní svaloviny. Samice pocházely z rybničního chovu FROV (m = 31 - 59 g). Teplota vody byla udržována na 17,9 +/- 0,13 °C. Nejnižšího procenta ovulujících samic (80 %) bylo dosaženo při použití preparátu Dagin (dávka lahvička na 40 kg samic). Po použití ostatních preparátů ovulovaly všechny stimulované samice. Nejvyšší relativní pracovní plodnosti, tj. podíl vytřených jiker k předvýtěrové hmotnosti těla samice, bylo dosaženo stimulací Ovaprimem v dávce 1 ml×kg-1(170 +/- 19 ks×g-1). Nízké relativní plodnosti dosáhly samice stimulované preparáty Pregnyl v dávce 1500 IU (85 +/- 38 ks×g-1), v dávce 3000 IU (97 +/- 24 ks×g-1) a Chorulon v dávce 1500 IU (86 +/- 32 ks×g-1; průměr +/- S.D.). Nejkratšího intervalu latence bylo dosaženo po podání CPE (18 hod), respektive Ovaprimu v dávce 2 ml×kg-1 a to 23 hod (medián). u nižších dávek (1500 IU) přípravků bez dopaminergních inhibitorů (Chorulon a Pregnyl) přesáhl interval latence 31 hodin. Nejlepší synchronizace ovulace bylo dosaženo u CPE (1 hod) a u obou koncentrací Chorulonu (2 hod). Jikra piskoře pruhovaného v průměru obsahovala 53 % uhlíku, 21 % kyslíku, 12 % dusíku, 8 % Vodíku a 0,3 % síry. Chemická kompozice jiker byla rozdílná pouze v množství kyslíku mezi CPE a Ovaprimem 2 ml×kg-1. Všeobecně dosahovaly horších hodnot ukazatelů reprodukce samice stimulované preparáty bez dopaminergního inhibitoru. Tím byla potvrzena nutnost dopaminergní inhibice při řízené reprodukci piskoře pruhovaného. Výsledky předkládané práce dokazují, že dostupné komerční přípravky používané k hormonální stimulaci jiných druhů ryb lze úspěšně využít k produkci gamet piskoře pruhovaného. Ze standardizovaných komerčních přípravků jsou doporučeny při řízené reprodukci piskoře pruhovaného preparáty Ovopel či Ovaprim.
The influence of hormonal treatment on succes of induced controlled spawning of Weather loach (Misgurnus fossilis)
Keywords: CPE; dopaminergní inhibice; GnRHa; hCG; umělý výtěr; artifficial spawning; CPE; dopaminergic inhibition; GnRHa; hCG