BOJ PROTI "NEKALÝM ŽIVLŮM" V LIŠOVĚ V LETECH 1875 - 1914 - Vojčová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zaměřuje na kriminalitu na konci 19. a počátku 20. století v jihočeském městečku Lišově. První polovina práce stručně nastiňuje justiční správu ve sledovaném období a trestní teorii, tedy zákony, kterými se soudní orgány řídily. Druhá část práce je věnována hlavnímu tématu této práce, a sice Lišovu a trestným činům páchaným na jeho území. Po úvodním seznámení s historií města, jeho samosprávou a postavami strážníků následuje stěžejní část práce, a sice rozbor jednotlivých trestných činů po stránce teoretické i praktické.
Fight against "dishonest elements" in Lišov at 1875-1914
Keywords: kriminalita; Lišov; soudnictví; 19. století; criminality; Lišov; justice; 19th century