Barokní text a diachronní korpus - Forsztáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Předmětem bakalářské práce je transkribovaný přepis dvou kázání barokního autora Ondřeje Františka Jakuba de Waldta. Teoretická část se zaměřuje na jednotlivé periody barokní doby a jejich charakteristiku. Následující kapitola se zabývá barokní literaturou a významnými osobnostmi, které byly přínosem v barokním výzkumu. Poslední kapitola teoretické části zkoumá vybrané editory a jejich edice, konkrétně jejich postupy při transkripci textů. Praktická část je věnována analýze dvou Waldtových kázání Na Den Nového léta a Na Den Hromnic. Nejprve se práce zaměřuje na rovinu hláskoslovnou a gramatickou. Pak jsou obě kázání analyzována z hlediska lexikálního. Tato část práce se zaměřuje především na dobovou slovní zásobu a slova přejatá, poté následuje rozbor obrazných a řečnických prostředků nalezených v obou textech. Poslední kapitola je věnována vybraným svatým, na něž Waldt ve svých kázáních odkazuje.
Baroque text and diachronic corpus
Keywords: baroko; kázání; analýza; hláskosloví; Waldt; editor; baroque; preachment; analysis; phonology; Waldt; editor