Experimentální stanovení vybraných fyzikálních parametrů půd pro potřeby počítačového modelování utužení půd v důsledku pojezdu zemědělské techniky. - Halíř, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce bylo experimentálně stanovit vybrané fyzikální parametry půdních vzorků s výstupem dat využitelných k potřebám tvorby počítačových modelů a simulací utužení půd v důsledku zatěžování povrchu půdy pojezdem zemědělské techniky. Výstupní data by měla být účelně konsolidována dle uvedených návrhů syntézy primárních dat, a to s ohledem na zřejmost působících vlivů užitných v podmínkách běžné zemědělské praxe. Praktická část práce se zabývala diagnostikováním relevantních faktorů majících vliv na fyzikální vlastnosti půdních vzorků se stěžejním zaměřením na faktor obsahu přidané půdní organické hmoty. Výstupem práce jsou jak surová data modelové vzorkové řady v podobě grafických závislostí navolených specifikačních faktorů v rozsahu definovaných intervalů tak i škála návrhů spolupůsobících provázaností s možností zhodnocení dat pro zemědělskou praxi např. za spoluúčasti podpory sofistikovaného programu pro tvorbu počítačových multifyzikálních simulací jako je COMSOL MULTIPHYSICS?.
Experimental determination of selected physical parameters of soils for purposes of computer modeling of soil compaction as a result of agricultural machinery field traffic.
Keywords: Utužení půdy; půdní organická hmota; penetrometrie.; Soil compaction; soil organic matter; penetrometry.