Problematika legalizace eutanazie v Nizozemí z pohledu křesťanské etiky - Lapajová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá problematikou legalizace eutanazie v Nizozemí z pohledu křesťanské etiky. Představuje historický kontext chápání eutanazie a její rozličné formy. Následně je prezentováno legislativní vymezení eutanazie v Nizozemsku, s přihlédnutím k širším historickým souvislostem Nizozemska, a její samotná praxe. Následně je legalizace eutanazie hodnocena z křesťanského pohledu. Tato část je doplněna o prezentaci alternativ k této z křesťanského hlediska nepřijatelné praxi.
Problematics of legalisation of euthanasia in the Netherlands from the point of Christian ethics
Keywords: Eutanazie; legalizace; Nizozemsko; křesťanství; etika; lidská důstojnost; autonomie; paliativní péče; hospic.; Euthanasia; legalisation; The Netherlands; Christian; ethics; human dignity; autonomy; palliative care; hospice.