Motivace rodičů k volbě alternativní mateřské školy - Váchalová, Eva (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je objasnit důvody, které vedou rodiče k volbě alternativní waldorfské mateřské školy pro jejich děti. V teoretické části jsou charakterizovány alternativní školy, důvody proč tyto školy vznikaly a jejich hlavní přínosy. V další části práce se zmiňuji o zakladateli této předškolní instituce Rudolfu Steinerovi a popisuji vznik, koncepci a cíle waldorfské školy. V dalších kapitolách práce se věnuji tématům rodiny, jejím přeměnám a funkcím. Stěžejní jsou i následující kapitoly, ve kterých se zabývám motivací a hodnotami, se kterými se v životě setkáváme. Výzkumná část je vypracována statisticky kvantitativní metodou, formou dotazníkového šetření. Na otázky v dotaznících odpovídali rodiče dětí ze čtyř waldorfských mateřských škol.
Parents Motivation for the Alternative Kindergarten Choice
Keywords: reformní pedagogika; waldorfská pedagogika; alternativní školy; mateřská škola; předškolní vzdělávání; rodina; motivace.; reform pedagogy; Waldorf pedagogy; alternative schools; kindergarten; pre-school education; family; motivation