Rodina a rozvod v očích současných dětí - Procházková, Věra (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá tématem rodiny a rozvodu a jejím cílem je zmapování názorů dětí na tuto problematiku. Práce je rozdělena na dvě části - na část teoretickou a praktickou. V první, teoretické části je dané téma prezentováno obecně, podle studia literárních pramenů. Praktická část obsahuje výsledky zkoumání, které bylo provedeno na 2. stupni základní školy. Výzkumu se zúčastnilo 60 žáků. Pro zjištění údajů, které jsou obsaženy v praktické části, byla použita dotazníková metoda a metoda nedokončených vět. Získané informace byly analyzovány a následně interpretovány. Závěr práce shrnuje zjištěné skutečnosti a přináší doporučení pro rodiče a učitele.
The family and the separation in the eye of contemporary children