Lidská důstojnost jako důležitý aspekt volného času - Opelková Faschingbauerová, Klára (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se věnuje problematice lidské důstojnosti jako důležitému aspektu volného času. Prezentuje obecné náhledy na podobu lidské důstojnosti a volného času a jejich vzájemnou interakci, jak je možné ji vypozorovat v jednotlivých etapách evropských dějin. Dokladuje přitom, jak odkaz na lidskou důstojnost v jednotlivých obdobích dějin ovlivňoval práva člověka na volný čas a jeho způsoby prožívání. Práce reflektuje především fenomén volného času 20. a 21. století, který si v tomto období vydobyl významného postavení, jehož prostřednictvím lze v současné době onu důstojnost upevňovat.
Human Dignity as an Important Aspect of Leisure
Keywords: lidská důstojnost; kontingentní pojetí; inherentní pojetí; volný čas; evropská civilizace; starověk; středověk; novověk; současnost; právo; svoboda; "společnost zážitku"; human dignity; contingency approach; inherency approach; leisure; European civilisation; antikvity; Middle Ages; modern times; the present times; law; freedom; "experience society"