Porovnání sběracích lisů Pöttinger, Rollprofi 3200 LSC a Krone KR 10-16S při sklizni. - Machovec, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se zaměřuje na hodnocení sběracích lisů na válcové balíky. Jde o porovnání strojů od předních výrobců sklizňové techniky Krone a Pöttinger. Cílem bylo zjistit kvalitativní a kvantitativní rozdíly lisů Pöttinger Rollprofi 3200 LSC s konstantní lisovací komorou a Krone KR 10-16s s variabilní lisovací komorou. Hodnotila se výkonnost, kvalita píce, kvalita řezání, míra slisovanosti a ekonomické ukazatele. Výsledkem bylo zjištění, že co se týče kvality práce, jsou oba stroje srovnatelné. Rozdíly jsou v pořizovacích cenách strojů, což se projeví ve vyšších fixních nákladech u sběracího lisu Krone KR 10-16s. Další rozdíly nastávají při nutnosti lisovat různé průměry balíků, tam musí být nasazen sběrací lis s variabilní lisovací komorou.
Comparison of pick-up balers Pottinger, Rollprofi 3200 LSC and Krone KR 10-16S during the harvested production.
Keywords: sběrací lis; lisovací komora; řezání; píce; pick-up baler; compression chamber; cutting; forage