Archeologické doklady středověké zbroje z území České republiky - Novák, Karel (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá problematikou středověkých zbrojí z archeologického pohledu. Jedním z hlavních cílů je shromáždit jednotlivé nálezy z území České republiky a jejich následné zpracování a roztříděni do jednotlivých kategorií dle typu zbroje, jako jsou kroužkové, lamelové či plátové zbroje, ke kterým se připojují ještě dvě samostatné kategorie štítů a přileb. Dále je pak snahou této práce na základě těchto informací zmapovat dosavadní stav bádání v daném oboru.
Archaeological evidence of medieval armour in the Czech Republik
Keywords: raný; vrcholný a pozdní středověk; ochranná zbroj; přilby; štíty; Früh-; Hoch- und Spätmittelalter; Rüstung; Helme; Schilde