Agrotechnika pěstování a obsah některých biologicky aktivních látek v rostlinách Silybum marianum (L.) Gaertn. - Koblic, Petr (Jihočeská univerzita, 2012)
Rostlina ostropestřec mariánský je známá již několik tisíc let. Jeho blahodárné účinky pro lidský organismus lidé pozorovali již v antické době. Cílem mé práce bylo studium vlivu agrotechniky na obsah biologicky aktivních látek v této rostlině. Z dostupných zdrojů od různých autorů jsem se zabýval agrotechnickými postupy a klimatickými podmínkami, které do značné míry ovlivňují obsah silymarinového komplexu v nažkách sledované rostliny. Dále jsem se ve své bakalářské práci pokusil objasnit některé z metod pro stanovení účinných látek v ostropestřci mariánském. Na obsah účinných látek mají vliv i elicitory. Některé z nich jsou popisovány v další části mé práce. Na závěr jsem provedl vyhodnocení maloparcelového pokusu a ekonomické zhodnocení navrhované technologie pěstování rostliny.
Agrotechnology of cultivation and content of some biologically active substances in the plants of Silybum Marianum (L.) Gaertn.